Hjälp med kurslitteratur

22.06.2017« Tillbaka

Inför höstens gymnasiestudiestart bör du skaffa kursbok åtminstone för den första kursen i engelska, modersmål (3-årig licens), historia, matematik (köp licens), samt tyska om du valt nybörjartyska och finska om du valt mofi-finska med 8 eller högre vitsord på avgångsbetyget. Här är snabblänk till vår kurslitteraturlista och här är ännu en lista på alla kurser som man kan ha under första gymnasieåret. Här är ännu praktisk hjälp med de första kursböckerna:

- engelskaboken kan du själv välja om du vill ha den som pappersbok (hittas i bokhandlarna) eller digitallicens (Schildts & Söderströms)

- modersmålsboken bör du köpa en licens till på nätet (Schildts & Söderströms)

- historiaboken är enbart en pappersbok (hittas i bokhandlarna) (Schildts & Söderströms)

- matematikboken är i den första kursen samma oberoende om du valt kort eller lång matematik; du bör före kursen registrera dig i tabletkoulu samt betala licens för boken (välj den svenska boken MAG1 TAL OCH TALFÖLJDER (GLP 2016)) i deras nätbutik

- för dina gymnasiestudier i matematik, fysik och kemi behöver du även Maols tabeller, pappersbok rekommenderas (hittas i bokhandlar) men även digital licens är möjlig (Otava)

- i nybörjartyska används en pappersbok (finns i bohandlarna, välj den svenska boken) (Otava)

- finskaboken i mofi-finskan (= modersmålsinriktad finska) är enbart en pappersbok (hittas i bokhandlarna) (Schildts & Söderströms)

Du hittar också begagnade gymnasieböcker på nätet, t.ex. på skolbok.fi, findit.fi och på Facebook-sidan gymnasieböcker. Kolla också på våra egna anslagstavlor när studierna inletts, en del äldre studerande sätter upp annonser där.

Kom ihåg att en egen bärbar dator är A och O för gymnasiestudier idag, då många kursböcker är elektroniska, liksom även kursprov och studentskrivningsproven. Här är snabblänk till våra tips angående datorer i studierna.

Ifall din familj har svaga inkomster och du är i behov av stöd av diakoniförbundet, ta kontakt med rektor.