Dator i studierna

Från och med hösten 2016 kommer de första proven i studentexamen att skrivas på dator. Provmiljön som Studentexamensnämden har utarbetat heter Abitti.

Det förutsätter att studerande är utrustade med en egen dator, så att de även kan arbeta utgående från de pedagogiska mål som läraren sätter upp för lektionen. Målet med denna sida är att klargöra hurdan dator som det lönar sig att använda i gymnasiet med tanke på den digitala studentexamen.

Hurdan dator behöver mitt barn?

Studentexamensnämnden har en lista på tekniska krav, listan finns här, https://www.ylioppilastutkinto.fi/se/studentexamen/digabi-se. Välj "Anvisning om terminalutrustning i studentprov".

I klartext betyder det att en bärbar dator med tillräckligt minne fungerar bra. Det som ni vill tänka på är att RAM-minnet bör vara minst 4 GB och det behövs ett uttag för 3,5mm-hörlurar eller en ledig USB-port för USB-hörlurar, minst en USB 3.0-port (för Abitti-usb-pinnen) samt en möjlighet att koppla in ethernetkabel (med eller utan adapter). Arbetstiden med ackumulator bör vara minst 6 timmar och vikten på datorn bör vara högst 1,5 kg (eftersom studerandena ska orka bära med den varje skoldag), en CD-station behövs inte.

Mac

Mac-datorer är lite i dyrare laget men de är pålitliga av sig. Livslängden för en Mac-dator rör sig kring 5 år. Nya bärbara Mac-datorer saknar port för ethernetkabel. Det som du då behöver är en adapter, antingen med USB eller med Thunderbolt. Dessutom finns det modeller på marknaden som saknar “normal” USB-port. Då krävs det även adapter för det.

Studerande får rabatt på Apples produkter genom att uppvisa intyg på att de är studerande.

Windows

Tyvärr är det inte lika lätt att skapa en lista för datorer som använder sig av Windows. Genom att googla på “what windows laptop to buy” får du fram lite olika listor beroende på källan.

Det bästa är att gå till affären och bekanta sig med datorn. Hur mycket väger den? Har den tillräckligt med RAM-minne och USB-portar? Kan jag koppla in ethernetkabel eller behöver jag adapter?

Följande test säger mycket om datorns hållbarhet och kvalitet:

1. Sätt ner skärmen, så att datorn är ihopslagen.
  2. Ta ett stadigt tag med väster hand om vänster kant och höger hand om höger kant.
  3. Vrid lätt (obs lätt men stadigt) med händerna.

Hur känns det? Känns det som att datorn håller? Då kommer den antagligen hålla bra daglig användning i ca 4 år. Känns det mjukt och inte bra kommer den tyvärr inte att klara av dagligt slitage under hela gymnasietiden.

Chromebook

Det finns vissa modeller av Chromebooks som fungerar med Abitti och sedan finns det sådana som inte fungerar med Abitti, pga av detta kan vi inte rekommendera Chromebooks som en stabil dator att arbeta med i gymnasiet.